Szent András napja, rajzpályázat

Az idei tanévben az idegen nyelvi munkaközösség egyik célkitűzése, hogy megemlékezzünk a brit és a német kultúra és történelem legfontosabb dátumáról / eseményeiről. A mai napon Szent András napja van, s ehhez kapcsolódóan Skócia történelmébe pillantunk be.

Saint Andrew, azaz Szent András a skótok egyik védőszentje, így minden év november 30-án kellő tisztelettel és pompával ünneplik meg névnapját, legyenek bárhol is a világban. Az ünnep angol neve: St Andews Day.

András sokáig halászként dolgozott, mielőtt Jézus követője lett. Később Kis-Ázsiában, Macedóniában és Dél-Oroszország területén hirdette az igét, az oroszok azóta szintén védőszentjükként tisztelik. A római vezetés azonban ellenséget látott benne, ezért kivégezték. Csontjait elásták, majd kb. 300 évvel később a hódító Nagy Konstantin kiásatta és elvitette azokat Konstantinápolyba. Egy görög szerzetes, bizonyos Szent Regulus volt az, aki kimenekítette a maradványok egy részét. A szerzetes álmában üzenetet kapott, amelyben arra figyelmeztették, hogy Szent András csontjai veszélyben vannak. Az angyal arra kérte, hogy a maradványokat vigye olyan messzire, amennyire csak bírja. Regulus, betartva az utasításokat, elhozott egy fogat, egy karcsontot, egy térdkalácsot és néhány ujjat azok közül, amelyeket a sírhantban talált. Az ereklyékkel aztán meg sem állt Skóciáig, (mégpedig Fife grófság észak-keleti partvidékéig) ahol egy Kilrymont nevű városkában rejtette el azokat. Ez a város a mai Saint Andrews. A kisváros Skócia keleti partján fekszik, hagyományokban gazdag egyeteme mellett arról is híres, hogy ez a település a goly szülőföldje.

Egy legenda szerint, II. Angusz király vezette a pikteket és a skótokat csatába az angol Ethelsztán király ellen, a mai Athelstaneford melletti mezőn, amikor bekerítették őket és az éjszaka folyamán Szent András megjelent neki és biztosította a győzelemről. A következő nap mindkét oldalon egy fehér andráskereszt jelent meg. A piktek és a skótok ezen felbuzdultak és legyőzték az angolokat.

Skócia zászlaja, a kék alapon fehér kereszt nem más, mint a Saltire, azaz Szent András keresztje. Ilyen alakú keresztre feszítve halt mártírhalált Kr. u. 70-ben. Azóta ez a kereszt lett a skótok nemzeti azonosságtudatának jelképe.

Forrás: http://jodie-skocia.blogspot.com/

András napi pogácsa

Kedves Gyerekek!

Az ünnep kapcsán szeretnénk rajzpályázatot hirdetni. Január végéig várjuk tőletek a rajzokat, a téma: szabadon választható, de kapcsolódnia kell Skócia kultúrájához, történelméhez. Rajzolhattok például skót dudát; skót dudást skót szoknyában; a skót zászlót a Szent András kereszttel, vagy választhattok Skócia leghíresebb látni valói közül, pl. lerajzolhatjátok az Edinburgh-i várat, Loch Ness tavát a legendás szörnnyel.

A legszebb rajzokat kiállítjuk az aulában.

Jó munkát kívánunk!