Szemléletformálás

Csak egy Földünk van, amit a Jóistentől ajándékba kaptunk. Ha nem figyelünk rá, gyermekeink, unokáink már nem fogják élvezni a tiszta levegőt, a tiszta vizet. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ez arra bíztat bennünket, hogy ne másoktól várjuk a megoldást, hanem mi magunk tegyünk a Föld jövőjéért egy kis odafigyeléssel.

Ezekkel a gondolatokkal kezdtük meg 2023. október 24-én, 25-én, 26-án és november 7-én délután a foglalkozásainkat az iskola ebédlőjében. Minden alkalommal egy-egy alsós évfolyam tanulói (alkalmanként 60 fő) szemléletformáló előadást hallhattak a szelektív hulladékgyűjtésről, majd az elhangzottakkal kapcsolatban feladatlapot töltöttek ki. Volt köztük labirintus, hibakeresés, betűrács, valamint kvízjátékban segítettek Kuka Manónak kiszabadulni a konténerből. Ezután kézműves foglalkozás keretében hulladéknak szánt anyagból készítettek használati tárgyat vagy játékot. Az elsősök ceruzatartót alkottak WC-papír gurigából, a másodikosok ritmusdobot sajtos dobozból, a harmadikosok ügyességi játékot PET palackból, a negyedikesek pedig Tic-tac-toe kétszemélyes stratégiai táblás játékot, melynek bábui készültek pet palackok kupakjából. Reméljük, ha csak néhány dolgot is jegyeztek meg az elhangzottakból, hozzájárulhattunk a fenntartható fejlődés néhány céljának megvalósításához.

A programsorozat a Hierotheosz Egyesület KEHOP-3.1.5.-21-2021-00003 „Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” című projekt támogatásával valósult meg. Köszönjük Schmiedné Mohácsi Tímea, Sesztákné Rácz Éva, Verdes Zsuzsanna és Balla Bertalan kollégák közreműködését!

Szöveg: Verdes Zsuzsanna
Fotó: Szikora Csilla, Schmiedné Mohácsi Tímea, Verdes Zsuzsanna